Voldoen aan de behoeften van een eenjarige

De eerste dag van mijn zwangerschapsverlof was de dag dat ik mijn fulltime baan bij het Ministerie van Cultuur opzegde. Ik had al twee prachtige jongens die met 3 maanden naar de crèche gingen. Met mijn dochter Hella heb ik ervoor gekozen om het anders aan te pakken en mijn eerste levensjaar met haar door te brengen. Nadat we echter haar eerste verjaardag hadden gevierd, werd het duidelijk dat er in haar een behoefte aan zelfstandigheid groeide. Zoals de meeste eenjarigen begon ze te lopen en haar eerste woordjes te zeggen. Met de volgende stap in Hella's ontwikkeling voelde ik dat dit het juiste moment was om weer buitenshuis te gaan werken. We hebben minder tijd samen, daarom probeer ik tegenwoordig het meeste uit mijn speeltijd met Hella te halen. Ze is nieuwsgierig als het erop aankomt om dingen alleen te ontdekken, maar ze heeft mij en de tijd die we samen doorbrengen nog steeds nodig.

Ik koos ervoor om het anders aan te pakken en mijn tijd met haar door te brengen tijdens het eerste jaar van haar leven.

ByAlex ChangingAls je begint te onderzoeken hoe je kinderen opvoedt, is er één expert die je niet mag missen: Thomas Gordon, een klinisch psycholoog die internationaal bekend staat om zijn Gordon-methode (lees er meer over hier  en hier. In Nederland zie je bijvoorbeeld dat ze deze methode bij de meeste kinderopvanginstellingen gebruiken. Het belangrijkste element van de Gordon-methode is het uitgangspunt dat kinderen dat niet doen. t misdragen. Het gedrag van kinderen is gewoon het gevolg van een bepaalde behoefte die ze op dat moment voelen. Als je kind bijvoorbeeld probeert te voorkomen dat je de kamer verlaat door te schreeuwen en je weg naar buiten te blokkeren, misdragen ze zich niet. Dit gedrag is gewoon het gevolg van hun behoefte aan contact op dat moment. Het verlaten van de kamer vervult die behoefte niet en een reden om boos op hen te worden. Kun je het verschil zien? Goed, laten we doorgaan! 

Ik ben ervan overtuigd dat kinderen groeien door echte aandacht

Voldoen aan de behoeften van een eenjarige

Zoals eerder vermeld, is Hella nu een jaar oud. De volgende drie dingen zijn belangrijk in deze fase van haar leven:

  1. Behoefte aan contact. Hella slentert graag door het huis, maar alleen als ik op armlengte afstand ben. Zo wordt haar behoefte aan contact duidelijk. Peuters vinden het heerlijk om in de buurt van mensen te zijn, vooral in de buurt van hun ouders. Ze houden ervan je gesprekken te volgen en je dit te laten weten door protestgeluiden te maken als je stopt met praten. Je kunt dit zien als zich misdragen omdat ze je gesprek onderbreken. Houd er echter rekening mee dat ze dit alleen doen omdat ze behoefte hebben aan contact. Ze moeten zich ook aanpassen aan het feit dat u buitenshuis werkt.
  1. Onafhankelijkheid. Peuters vinden het heerlijk om meer zelf te doen, zoals het aantrekken van kleding. Tijdens de speeltijd kunt u de zelfstandigheid van uw kind stimuleren door het de leiding te laten nemen. De meeste kinderen vinden het heerlijk om kleine klusjes te doen, zoals bijvoorbeeld de gootsteen schoonmaken met een vaatdoek. U brengt samen tijd door terwijl u uw kind de leiding laat nemen in een van de huishoudelijke taken zoals in dit scenario. Het kan moeilijk zijn om uw kind de regie te laten nemen. Meestal bepaal ik als ouder wat er gaat gebeuren. Ik besluit bijvoorbeeld dat de pop de jurk op de juiste manier moet dragen in plaats van achterstevoren. Nu ik me bewust ben van haar behoefte aan zelfstandigheid, kan ik haar meer ruimte geven tijdens het spelen. Ze heeft deze grote doos met willekeurige items zoals een borstel, verschillende stoffen, kookspullen zoals een garde en nog veel meer. Met deze box kan Hella zelf bepalen waar ze mee wil spelen. Dat is een van de manieren waarop ik probeer tegemoet te komen aan haar behoefte aan onafhankelijkheid.
  1. Geef je volledige aandacht tijdens het spelen. Maak contact met je kind door je volledige aandacht te geven. Dat betekent niet spelen met zowel je smartphone als je peuter. Je kind moet kunnen vertrouwen en groeien door jouw aandacht, zorg en liefde. Het is aan jou om te beslissen wat dat betekent in jouw huis. In mijn geval: ik ben een werkende moeder, en ik combineer werk met tijd voor mijn kinderen meerdere keren per week. Dat werkt bij ons prima. Ik ben er sterk van overtuigd dat kinderen groeien door echte aandacht. Dus meerdere keren per dag (het kan zo kort zijn als 10 minuten per dag per kind, de kinderen hebben mijn volledige aandacht en ik laat ze beslissen wat we doen. Het kan bijvoorbeeld het boek zijn dat we meestal gebruiken voor verhaaltjes voor het slapengaan). Ik ben snel afgeleid en we hebben dat boek al honderd keer gelezen, dus het kost wat moeite om van mijn kant gefocust te blijven. Maar quality time als deze is belangrijk voor mij, dus ik zorg ervoor dat ik die focus vasthoud. uiteindelijk vervult het hun behoeften, en dat is waar het om gaat.

Ik ben benieuwd hoe je ervoor zorgt dat je aan de behoeften van je kinderen voldoet? En herken je toevallig een van deze behoeften? Ik hoor graag je verhaal. Laat een reactie achter of stuur me gerust een berichtje op Instagram of Facebook!

 

Meer over Thomas Gordon op:

http://www.gordontraining.com/free-parenting-articles/children-dont-misbehave/#

 Bron (Nederlands):

https://www.opvoeden.nl/baby/groei-en-ontwikkeling/sociaal-emotionele-ontwikkeling/

.

Explore the full byAlex collection!

luxurious home ware made to make each day count!

POUFS

YOGA MATS

PLAYMATS

WALLPAPER

Top Products