Als je tto-do-list eigenlijk een verlanglijst is.

Vaak is mijn to-do lijst eigenlijk een verlanglijstje. Mijn hoofd hoopt alles gedaan te krijgen in de 16 uur dat ik wakker ben. Ik ben altijd bezig als ik mijn ogen open heb, zo niet met werk, dan is het wel met de kinderen, het huishouden, sporten of het afmaken van die ene leuke serie. 

to do lijst is je verlanglijst

 

Zo gaat dat in 'normale weken', maar hoe doen we dat als we een belangrijke deadline op het werk hebben of als de kinderen vakantie hebben? En hoe zorgen we ervoor dat we allemaal een beetje in balans blijven? En vooral leuk als dit ten goede komt aan de kleine en grote mensen in het gezin. Maak je geen zorgen, ik ben zeker niet die persoon die je vertelt hoe je je to-do lijst moet beheren. Wel wil ik mijn ervaringen met je delen. En om eerlijk te zijn; het is een voortdurende achtbaan. De balans vinden blijft altijd een puzzel (maar dat is evenwicht ook, toch?) In ons gezin van vijf hebben we drie heel gelukkige kinderen, twee stabiele carrières en een enorme keukentafel waar we samen veel praten en lachen.

OK, hier komen mijn 5 gouden tips om tijdens quarantaine je werk en privé leven in balans te houden.

Mijn vijf gouden tips zijn:

Let it Go - om dingen gedaan te krijgen

Blijf dromen.... Als je alles perfect georganiseerd wilt hebben. Er is gewoon geen manier om alles altijd perfect georganiseerd te hebben. Zeker niet als je veel ballen in de lucht moet houden. Ofwel schrap je bepaalde activiteiten uit je agenda, ofwel vraag je iemand anders ze te doen, ofwel leg je de lat wat lager. Meestal wil je de lat niet lager leggen, dus kies realistische doelen die passen bij de beschikbare tijd die je hebt.

Het belangrijkste: stop met jezelf schuldig te laten voelen. Stop met denken dat je een waardeloos persoon bent als het gaat om je taken als ouder, dat je gewoon niet al je uren voor je werk kunt maken, en je hoeft zeker niet gefrustreerd te zijn dat je niet de puf hebt om elke dag te sporten of die oh zo gewenste platte buik te creëren. Als je de kunst van het loslaten nog niet onder de knie hebt, luister dan nog eens naar het Frozen-liedje 'let it go'. 

Probeer niet te multi-tasken.

Onthoud dit: een zakelijk gesprek voeren terwijl je je kind helpt met huiswerk (of misschien meerdere kinderen) of de badkamer schoonmaken terwijl je probeert te onthouden welke boodschappen je moet halen, is niet de juiste keuze. Doe het gewoon niet. De meeste van mijn volgers (ongeveer 90%) zijn vrouwen en wij denken dat wij de koninginnen van het multi-tasken zijn. Maar geloof me: om de balans in je leven te herstellen, richt je je op slechts één ding tegelijk. Als ik mijn kinderen help met hun schoolwerk, concentreer ik me daarop, als ik het huis schoonmaak, steek ik daar al mijn energie in. Als ik met mijn man praat, zorg ik ervoor dat ik hem in de ogen kijk.

Zo kun je de klus efficiënter en effectiever klaren, zeker als je er een tijdslimiet aan verbindt. Als je de drang om te multi-tasken niet kunt weerstaan, ga dan naar regel 4.

Stel een dagelijks doel en hou je hieraan

Een vriendin vertelde me eens om vijf doelen per dag te stellen. Drie zakelijke taken, één gezinsdoel en één persoonlijk doel. Het maakt niet echt uit hoeveel doelen je jezelf stelt, of hoe je ze verdeelt over je persoonlijke en professionele leven. Het idee is gebaseerd op het idee van een vaas met een paar grote stenen en een heleboel kiezels. Als je eerst de grote stenen in de vaas legt, passen de kiezels er nog makkelijk in. Andersom is een stuk lastiger. Je hoofdtaken zijn de 'grote stenen' de andere taken zijn de kiezels.

Ik vind het fijn om met een simple productiviteit planner te werken waarin ik mijn dagelijkse doelen opschrijf en mijn weekoverzicht bij houdt. 

Deze doelen hoeven niet groot te zijn, denk aan: 15 minuten een-op-een leestijd met de kinderen, bel de klant die niet reageert op je e-mail, lees de krant. Probeer het een paar dagen en laat me weten of het helpt. Ik weet zeker dat het positief zal uitpakken. 

Speciaal speelgoed of speciale activiteiten om de kinderen bezig te houden

Laten we net doen alsof regel 2 niet bestaat Soms moet je gewoon even multi-tasken. Zeker als werk en privé door elkaar lopen. Voor dat soort momenten heb ik een paar activiteiten en speciaal speelgoed voor mijn kinderen klaarliggen. Op die manier kunnen ze zich vermaken. Dat kan een huishoudelijke taak zijn, een zakelijk gesprek en soms zelf zelfs paar yoga-oefeningen (omdat ik weet dat ik daarna weer beter kan oefenen).

Toen mijn kinderen kleiner waren, maakte ik een 'verrassingsdoos'. Het was eigenlijk een doos met interessante dingen om te ontdekken, te voelen of te ruiken. Ik help ze altijd op weg en na een paar minuten kunnen zich vermaken. En dan heb ik mijn handen even vrij.

Naast mijn naaimachine heb ik een vintage Fisher Price schooltje staan. Mijn dochter weet dat ze ermee mag spelen ik achter mijn naaimachine zit. Nu ze een beetje groter zijn, heb ik geïnvesteerd in een aantal games waarmee ze kunnen spelen: Smartgames (nee, niet die op een scherm, maar het zijn een soort puzzels / raadsels) zijn hier ideaal voor. Ze weten dat ze hier zelfstandig mee mogen spelen.

De vierkante oppas (oeps I did it again)

En ja, ik zet ook wel eens de vierkante oppas in. Ik moet nog een ouder ontmoeten die de televisie niet gebruikt om wat rust te hebben. En daar is ook helemaal niets mis mee. Maar dit werkt gewoon niet altijd. Kinderen voelen feilloos aan wanneer ze worden 'weggepoeierd'. Dus geef ze in het begin iets uitdagends en wat aandacht, dan heb je daarna je handen vrij.

Hou vol dames. Sommige dagen wordt er veel van ons als ouders gevraagd. En we doen allemaal ons best om er het beste van te maken. Leg de lat niet te hoog en probeer elke dag een lijstje te maken van wat je zou willen doen voor je eigen werk, jezelf en met de kinderen. Dat helpt echt om rust en ritme te vinden in het geheel.

Veel succes, je kunt het!

Een laatste praktische tip om aan het eind van de dag juist wel verbinding met elkaar te maken: een fijne set kaarten om tijdens het eten vragen aan elkaar te stellen en zo meer verbinding te creëren. 

to lijst is een verlanglijstje

 

.

Explore the full byAlex collection!

luxurious home ware made to make each day count!

POUFS

YOGA MATS

PLAYMATS

WALLPAPER

Top Products