Als je to do – lijst eigenlijk een verlanglijst is.

Vaak is mijn to-do lijst eigenlijk een verlanglijstje. Je hoofd hoopt alles voor elkaar te krijgen in de 16 uur dat ik wakker ben. Ik ben altijd bezig als ik mijn ogen open heb, is het niet met werk, dan is het met het met de kinderen, het huishouden, sporten of die ene toffe serie afkijken.  

Zo is dat in ‘normale weken’, maar hoe doen we dit nu we allemaal thuis zijn tijdens de Corona quarantaine? En zorgen we er voor dat we allemaal een beetje in balans blijven? En vooral ook wel fijn als dit de kleine en grote mensen in het gezin ten goede komt. Maak je geen zorgen, ik ben zeker niet die persoon die je vertelt hoe je je to-do lijst managed. Ik wil wel mijn ervaringen met je delen. En om eerlijk te zijn; het is een continue achtbaan. De balans vinden blijft altijd een puzzel (maar dat is ook balans, toch?) In ons gezin van vijf hebben we drie heel gelukkige kinderen, twee stabiele carrières en een enorme keukentafel waar we samen veel praten en lachen. 

woonkamer vt wonen binnenkijker byalex playmats

OK, hier komen mijn 5 gouden tips om tijdens quarantaine je werk en prive leven in balans te houden. Mijn vijf gouden tips zijn:

  1. Laat het gaan

Keep on dreaming…. Als je alles tot in de puntjes georganiseerd wilt hebben. Er is gewoon geen manier om alles altijd tot in de puntjes geregeld te krijgen. Zeker nu niet, nu wel nog meer ballen in de lucht mogen houden. Of je haalt bepaalde activiteiten uit je schema, je vraagt iemand anders om ze te doen, of je verlaagd de lat een beetje. Meestal wil je de lat niet verlagen, dus kies dan voor realistische doelen die passen bij de beschikbare tijd die je hebt.

Het belangrijkste: stop jezelf een schuldgevoel aan te praten. Stop met denken dat je een waardeloos persoon bent als het gaat om je taken als schooljuf, dat je nu even niet al je uren kunt maken voor je werk, en je hoeft al helemaal niet gefrustreerd te zijn dat je niet iedere dag puf hebt om te sporten of die oh zo gewenste platte buik creëert. Als je de kunst van het loslaten nog niet onder de knie hebt, luister dan nog een keer naar het nummer van Frozen ‘let it go’.

  1. Probeer niet te multitasken.

Onthoud dit: een business call terwijl je een kind les geef (of misschien meerdere kinderen) of de badkamer schoonmaken terwijl je probeert te onthouden wat voor boodschappen je moet halen, is niet de juiste keuze. Doe het gewoon niet. De meeste van mijn volgers (ongeveer 90%) zijn vrouwen en we denken dat we de koninginnen zijn van multitasking. Maar geloof mij: om de balans in je leven te herstellen, moet je je maar op één ding tegelijk concentreren. Als ik mijn kids help met hun schoolwerk, dan concentreer ik me daarop, als ik het huis schoonmaak, stop ik al mijn energie erin. Als ik met mijn man praat, zorg ik ervoor dat ik hem in de ogen kijk.

Op deze manier kunt u de klus efficiënter en effectiever voltooien, vooral als je er een ​​tijdslimiet aan hangt. Als je de drang om te multitasken niet kunt weerstaan, ga dan door naar regel nummer 4.

  1. Stel een dagelijks doel in

Een vriendin vertelde me eens dat ik vijf doelen per dag moest stellen. Drie zakelijke taken, één familie doel en één persoonlijk doel. Het maakt niet echt uit hoeveel doelen je jezelf stelt, of hoe je ze verdeelt over je persoonlijke en professionele leven. Het idee is gebaseerd op het idee dat als je een vaas hebt met een aantal grote stenen en een hele hoop kiezelsteentjes. Als je eerst de grote stenen in de vaas doet, passen de kiezelsteentjes er nog makkelijk bij. Andersom is het een stuk lastiger. Je hoofdtaken zijn de ‘big rocks’ de overige klussen de kiezelsteentjes.

Deze doelen hoeven niet enorm te zijn, denk aan: 15 minuten één-op-één leestijd met de kinderen, bel de klant die niet op je e-mail reageert, lees de krant. Probeer het een paar dagen en laat me weten of het helpt. Ik weet zeker dat het positief uitpakt.

  1. Speciaal speelgoed of speciale activiteiten

Laten we net even doen alsof regel 2 niet bestaat. Soms moet je gewoon even multi-tasken. Zeker nu awerk en privé zo enorm door elkaar loopt. Voor dat soort momenten heb ik een paar activiteiten en speciaal speelgoed voor mijn kinderen klaarliggen. Op die manier kunnen ze zich vermaken terwijl ik doe wat gedaan moet worden. Dat kan een huishoudelijke taak zijn, een zakelijk gesprek en soms zelf even paar yoga-oefeningen (omdat ik weet dat ik me daarna weer beter kan concentreren).

Toen mijn kinderen kleiner waren, maakte ik een 'verrassingsdoos'. Het was eigenlijk een mand vol interessante dingen om naar te ontdekken, te voelen of te ruiken. Ik hielp ze altijd op weg en na een paar minuten konden ze zichzelf vermaken. En dat ha ik mijn handen vrij.

Naast mijn naaimachine heb ik een vintage Fisher Price schooltje staan. Mijn dochter weet dat ze ermee mag spelen terwijl ik achter mijn naaimachine zit. Nu ze een beetje groter zijn, heb ik geïnvesteerd in een aantal games waarmee ze zelfstandig kunnen spelen: Smartgames vind ik hier ideaal voor. Ze weten dat ze hier zelfstandig mee mogen.

  1. De vierkante babysitter

foams speelmat ouderschap

En yep, ik zet zeker ook wel eens de vierkante oppas in.  Ik moet nog een ouder ontmoeten die de televisie niet gebruikt om even wat rust te hebben. En daar is ook helemaal niks mis mee. Maar dit werkt gewoon niet altijd. Kinderen voelen feilloos aan als ze ‘weg gepoeierd’ worden. Dus geef ze wat uitdagends en wat aandacht in het begin, dan heb jij daarna je handen vrij.

Hang in there ladies. Dit zijn werken waar er veel van ons als ouder gevraagd wordt. En we doen allemaal onze best er het beste van te maken. Leg de lat niet t e hoog en bedenk iedere dag wat je graag wilt doen voor je eigen werk en voor het werk met de kids. Dat helpt echt om rst en ritme te vinden in het geheel. Succes, je kunt het!

 

-xo-

Alex

 

Explore the full byAlex collection!

luxurious home ware made to make each day count!

POUFS

YOGA MATS

PLAYMATS

WALLPAPER